Pokud jste četli naše předchozí příspěvky o Azorských ostrovech, pravděpodobně jste si všimli, že jsme vám již několikrát vyprávěli o krásné zelené trávě a nadmíru spokojených kravách. Tyto krávy se chovají nejen pro mléko, ale také pro proslulé azorské steaky.
Upozorňujeme, že toto není příspěvek pro vegetariány ;-) Dnes se zaměříme na ty více či méně krvavé steaky, jejichž fanoušky jsme rozhodně nikdy nebyli. Změnila tato cesta něco? Budeme se odteď na každou krávu dívat jako na potenciální kus masa na tvrdo?
W tym tekście przeczytasz o:
Slavné azorské steaky
Osobně maso nemám rád. Pro mě nemohla existovat. Prošel jsem mnoha fázemi bez masa, s lepšími či horšími zdravotními výsledky. Po každém takovém experimentu jsem vyvodil určité závěry a myslím, že kdybych se nyní věnoval vegetariánství, už bych věděl, jak správně vyvážit stravu a připravit jídla tak, abych neměl žádné nedostatky, a jak se vyrovnat s cestováním. Existuje mnoho důvodů, proč se masu vyhýbat nebo ho alespoň omezit, počínaje etickými a konče zdravotními. Přesto nevidím nic špatného na tom, když občas jíte maso, zejména maso, které nepochází z velkochovů, což je přesně to, co můžeme snadno získat na Azorech.
Azory jsou proslulé steaky – pro nás je to teď (po pobytu na Azorech) stejně samozřejmé jako ochutnat italskou zmrzlinu v Římě nebo sushi v Japonsku. Říká se o něm, že má jedny z nejlepších steaků na světě (a určitě nejlepší v Evropě), a tak jsme se rozhodli přesvědčit se o tom na vlastní oči.
Jediným problémem je, že ani jeden z nás není znalec a odborník v této oblasti. Steak jsme ochutnali snad jednou nebo dvakrát v životě a nikdy nás neoslovil, ale možná je to proto, že jsme nikdy neochutnali dobrý steak? Kde jinde to zjistit než na Azorech?
We also recommend our eBook “Azores” »! All in one place with 103 pages full of inspiration, descriptions and practical advices. The perfect guide for anyone planning a trip to the Azores!
Zde žijí šťastné krávy, které tráví celý rok na rozlehlých zelených pastvinách. Žerou to, co příroda vytvořila, mohou se pohybovat, jsou čistí a nejsou nacpaní v těsné kleci a vycpaní látkami, které je ucpávají. Velký význam má skutečnost, že na Azorech není typická zima, takže na rozdíl od Polska nemusí trávit několik měsíců ve stáji.
Kde si na Azorech dát steak?
Během výletu jsme ochutnali steaky v obou restauracích, abychom měli alespoň možnost srovnání. Zde jsou naše přístupy:
Restaurace v Ponta Delgada – Calçada do Cais
Restaurace doporučená přítelem přítele, přítelem ;) Tady si opravdoví muži na chlapském výletě pochutnávali na krvavých steacích. Proto jsme se rozhodli ji vyzkoušet, když byla tak vychvalovaná. Dvakrát jsme se přiblížili, protože poprvé jsme narazili na „zlom“. U druhého to bylo lepší – alespoň bylo otevřeno (kolem 14. hodiny). Objednali jsme si jeden střední steak a další, tradičnější jídlo, kdyby se hovězí přece jen nedalo sníst.
Restaurace působila dojmem spíše exkluzivní, kam se chodí spíše na ochutnávku vína než na samotné jídlo, ale to nás neodradilo. Výzdoba se nám líbila a musíme uznat, že jídlo bylo atraktivně servírované.
Co se týče chuti, steak ji nesrazil. Řekneme víc: byli jsme blízko tomu, abychom přestali hledat dokonalý steak. Maso bylo suché, žilnaté, žádný požitek z jídla.
Přičítali jsme to však naší nezkušenosti a rozhodli jsme se to zkusit znovu.
Restaurante da Associação Agrícola de São Miguel
Při dalším příjezdu jsme skončili v nejoblíbenější restauraci na ostrově. I když slovo restaurace může zkreslovat atmosféru místa. Je vhodnější mít jídelnu, no, ať je to jídelna, protože ceny trochu zvyšují profil, i když.
Před vstupem do restaurace však stojí za zmínku samotné místo – jedná se o velkou farmu, v jejímž areálu se nachází rozlehlý sál, kde se konají předváděcí akce a dražby nejzralejších exemplářů (pravděpodobně i těch méně pohledných). Jedná se o největší výstavní halu na Azorech o rozloze 4 000 m2. Prohlédli jsme si stánky a stánky, takže jsme mohli popustit uzdu fantazii a na vlastní oči se přesvědčit, jak je tu během „dobytkářských“ akcí rušno.
V budově, kde se restaurace nachází, si můžete prohlédnout trofeje, fotografie a dokonce i speciální noviny, které popisují události a exempláře, které se zde objevují. Překvapivě je toto místo propagováno také jako ideální pro pořádání konferencí, svateb, veletrhů atd.
To, že jsme měli čas číst výše zmíněné časopisy, nebylo způsobeno naším zájmem, ale spíše nudou, protože se ukázalo, že na volný stůl v restauraci se musí čekat a platí pořadí přihlášení na seznamu. Naštěstí se čekalo asi 20 minut, takže jsme nedočkavě vstoupili do restaurace, aniž bychom tušili, že budeme muset čekat dalších 20 minut na číšníka a pak dalších 30 minut na jídlo ;)
Místo je plné kontrastů: na jedné straně důstojní číšníci, elegantní výzdoba, vznešené menu a na druhé straně hluk, shon, chaos a zapnuté velké televize. Bylo těžké zavolat číšníka, protože nás obsluhovali celkem 4(!) lidé, kteří spolu nekomunikovali, ale nebyli nám nablízku.
Ceny byly poměrně vysoké – v závislosti na porci a druhu masa zaplatíte za steak od 6 do 22 eur. Objednali jsme si dva: steak šéfkuchaře (maso se šunkou, žampiony a omáčkou) a ženský steak s marakujou, oba středně dobré.
Možná vás překvapíme, ale byli to nej…. lepší steaky jsme nejedli :)
Ano, nebylo toho moc, ale způsob servírování, smažení a omáčky (zejména ta marakujová) nám velmi chutnaly. Porce byly opravdu slušné a do tradičního polského tvarohového dortu se nám už nevešel ani kousek ;)
Tady jsme došli k závěru, že existuje příliš mnoho proměnných, které mohou ovlivnit chuť tohoto masa – jak druh, tak stupeň propečení a omáčka jsou natolik významné, že mohou způsobit, že steak bude chutnat úplně jinak a netrefí se do chuti steakového laika, a od toho je už jen krůček k tomu, aby se od tohoto pokrmu odradil.
Souhrn
Ochutnali jsme je, byly vynikající, ale znamená to, že nám steaky chutnaly? Rozhodně ne. Obojí ;)
--- self-promotion ---
⭐ The perfect guide for anyone planning a trip to the Azores!
We highly recommend our ebook!
Ready-to-use 103 pages full of inspiration, descriptions and practical advice.
--- self-promotion ---
Steak musí být opravdu dobře připravený, podle vašich preferencí. Abyste věděli, co se vám líbí, vyplatí se jich vyzkoušet několik, porovnat je a rozhodnout se, co vám vyhovuje nejvíce.
Pátrání po dobrém steaku považujeme za úspěšně ukončené a dál už se nebudeme nijak zvlášť poohlížet :)
Zde najdete naše další příspěvky o Azorech.
















